5 Şubat 2016 Cuma

Arduino'nun Besleme Kaynakları

Arduino'nun Besleme Kaynakları


Arduino'nun çalışması için gerekli olan enerji, Arduino'nun farklı besleme girişlerinden sağlanabilmektedir. Arduino'nun farklı besleme girişleri kullanılırken, bu girişe uygulanacak maksimum gerilimin bilinmesi gerekir. Eğer girişe uygulanması gereken gerilimden fazla bir gerilim uygulanırsa, Arduino zarar görebilir.

Arduino'nun USB ile beslenmesi

Arduino'nun USB kablosunu bilgisayarınıza bağladığınızda, Arduino çalışması için gerekli enerjiyi bilgisayarınızdan almaktadır. Bu giriş, Arduino için gerekli enerjiyi sağlarken, aynı zamanda Arduino'nun bilgisayarla haberleşmesini, Arduino'ya yeni kod atılmasını da sağlar.
Yukarıdaki görselde 1 numaralı giriş Arduino'nun USB girişidir. Görselde de görüldüğü gibi bu giriş, yazıcı kablosu olarak tarif edilen USB B girişidir. USB standartlarına uygun olarak tasarlanan bu girişe en fazla 5 Volt gerilim uygulanmalıdır. Eğer bu girişe 5 Volt üzeri bir gerilim uygulanırsa, Arduino zarar görebilir.

        Arduino'nun pille çalıştırılması

Arduino harici besleme kaynaklarıyla da çalıştırılabilir. Bunun için Arduino üzerinde birbirine bağlı iki farklı giriş bulunmaktadır. Bu girişlerden ilki, yukarıdaki görselde 2 numara ile gösterilen jack girişidir. Bu girişe 7 ile 12 Volt (önerilen) arasındaki gerilimler uygulanabilir. Bu girişe bağlı regülatör (gerilim düzenleyicisi) ile girişe uygulanan gerilim, Arduino'nun çalışma gerilimine düşürülür.
Arduino üzerinde bulunan 'Vin' pini, Arduino'nun jack girişine bağlı bir pindir. Bu pine uygulanan gerilim, Arduino'ya ulaşmadan önce bu pine bağlı regülatör yardımıyla Arduino için uygun gerilime düşürülür. 'Vin' girişine 7 ile 12 Volt arasındaki gerilimler uygulanmalıdır. Pilin artı (+) ucu 'Vin' pinine bağlandıktan sonra, pilin eksi (-) ucu Arduino'nun 'GND' yani toprak ucuna bağlanmalıdır. 'Vin' pini yukarıdaki görselde 3 numara ile gösterilmiştir.
Eğer bu girişlere uygulanması gereken gerilimden fazla bir gerilim uygulanırsa, Arduino zarar görebilir.

         Arduino'nun 5 Volt pininden beslenmesi

Arduino üzerinde bulunan 5 Volt pini de Arduino'yu beslemek için kullanılabilir. Arduino yaygın olarak bu pinden beslenmese bile, buraya 5 Volt gerilim uygulandığında, Arduino'nun çalıştığı görülmektedir. Bu pine 5 Volt geriliminden fazla bir gerilim uygulanması, Arduino'nun bozulmasına neden olacaktır. Pek tercih edilmese bile, eğer elinizde düzenli olarak 5 Volt gerilim veren bir kaynak varsa, kaynağın artı (+) ucunu Arduino'nun 5 Volt, eksi (-) ucunu da Arduino'nun 'GND' yani toprak pinine bağlayarak kullanabilirsiniz.
Bu pin yukarıdaki görselde 4 numara olarak gösterilmiştir.

Arduino Türleri Ve Özellikleri

Yaygın Olarak Kullanılan Arduino Türleri Ve Özellikleri



          Arduino UNO

Mikrokontrolcü: ATmega328
Çalışma gerilimi: 5 Volt
Önerilen giriş voltajı: 7 – 12 Volt
I/O (giriş/çıkış) sayısı: 14 (6 PWM)
I/O çıkış akımı: 40 mA
Analog giriş: 6
Flash bellek: 32 KB
SRAM: 2 KB
EEPROM: 1 KB

                 Arduino Mega

Mikrokontrolcü: ATmega2560
Çalışma gerilimi: 5 Volt
Önerilen giriş voltajı: 7 – 12 Volt
I/O (giriş/çıkış) sayısı: 54 (15 PWM)
I/O çıkış akımı: 40 mA
 Analog giriş: 16
Flash bellek: 256 KB
SRAM: 8 KB
    EEPROM: 4 KB

               Arduino Nano
Mikrokontrolcü: ATmega168 ya da ATmega328
Çalışma gerilimi: 5 Volt
Önerilen giriş voltajı: 7 – 12 Volt
I/O (giriş/çıkış) sayısı: 14 (6 PWM)
I/O çıkış akımı: 40 mA
                                                                                Analog giriş: 8
                                                                                Flash bellek: 16 KB

Diğer Modelleri:    


   Genuino 101
     Arduino Fio
     Arduino Pro Mini
   LilyPad Arduino
  Arduino Mikro
     Arduino Pro Mikro
    Arduino Yun
Arduino Esplora
 Arduino Due
Arduino Leonardo
    Arduino Mega ADK




Arduino'ya Giriş


Arduino'ya Giriş

Arduino, üzerinde bulundurduğu özel giriş ve çıkış portları yardımıyla, programcının yazdığı özel kodları fiziksel etkiye çeviren elektronik devre kartıdır. Yazılımsal ve donanımsal olarak tamamen açık kaynaklı ve özgür olmasından dolayı, isteyen herkes Arduino'nun gelişmesine katkı sağlayabilmektedir. Diğer programcılar tarafından hazırlanmış geniş kütüphaneler ve örnek projeler sayesinde Arduino, Dünya üzerinde en çok kullanılan elektronik devre kartlarındandır.
Arduino ile proje ve prototip hazırlama diğer mikroişlemcilere göre daha hızlı olmaktadır. Bu yüzden Arduino prototip hazırlamada ve elektronik programlamaya girişte yaygın olarak kullanılmaktadır.

Arduino üzerinde bulunan donanımlar ve pinler, Arduino'ya yüklenen kodlar tarafından kolaylıkla kontrol edilebilmektedir. Programcı tarafından yazılan bu kodların işlenmesi için Arduino üzerinde Atmel marka mikroişlemciler bulunmaktadır. Bu mikroişlemcilerin türüne göre de Arduino türleri belli olmaktadır. Arduino'nun bir türü için yazılmış bir kod, eğer o türe has özel donanımlar kullanmıyorsa diğer Arduino türleri üzerinde de sorunsuz çalışmaktadır. Bu yüzden çoğu Arduino projesi hemen hemen her Arduino türünde çalışmaktadır.

4 Şubat 2016 Perşembe

Arduino Uno İle Karaşimşek Devresi

Arduino Uno İle Karaşimşek Devresi

Bir önceki yazımızda arduino ile led yakıp söndürmüştük
bu yazımızda karaşimşek devresi yani yürüyen ışık yapıcaz hep birlikte..
ilk önce kodları vereyim ondan sonra devreye geçelim,

byte ledPin[] = {4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13};
int ledDelay(65);
int direction = 1;
int currentLED = 0;
unsigned long changeTime;
void setup() {
 
for (int x=0; x<10; x++) {
pinMode(ledPin[x], OUTPUT); }
changeTime = millis();
}
void loop() {
 
if ((millis() - changeTime) > ledDelay) {
changeLED();
changeTime = millis();
}
}
void changeLED() {
 
for (int x=0; x<10; x++) {
digitalWrite(ledPin[x], LOW);
}
 
digitalWrite(ledPin[currentLED], HIGH);
 
currentLED += direction;
if (currentLED == 9) {direction = -1;}
if (currentLED == 0) {direction = 1;}
}


Koddan da anlaşılacağı gibi ledleri dijital pin 4'ten başlayıp 13'e kadar takmamız lazım tabiki ledlerimizi korumak amacıyla arduino ile her bir ledin arasına 150-330 ohm arasında bir direnç takarsak bu bizim yararımıza olur.
gel gelelim devremize....



Devremizi kurduktan sonra kodları arduino ya yüklediğimizde karşımızda karaşimşek filminden hatırladığımız yürüyen ışıklar olacaktır..